luni, 15 februarie 2021

Plăcinte poale-n brâu la tigaie

 Plăcinte poale-n brâu la tigaie 

Brânzoaice prăjite

 
Pregătire și frământare: 50 min
Dospire: o oră
 Prima bucată: 1h 50' - 2 h 10'
 2 h 50' pentru 10 buc cu o singură tigaie 

Pentru 10 bucăți:

  • 500 g făină albă 550 Hajdú Gabona zRt  + 250 g pentru lucru
  • 20 g drojdie proaspătă UNIFERM (folie aurie)
  • 200 ml lapte sau apă 
  • 150 g brânză telemea de vacă semitare
  • 150 - 200 ml ulei
  • 5 ouă
  • linguri zahăr tos brut
  • 4 linguri zahăr pudră 
  • 2 - 4 linguri griș
  • 1 plic zahăr vanilat 
  • 1 linguriță esență rom
  •  1/2 lămâie bio proaspătă (coaja rasă)
  • 1/4 linguriță sare (1,5 g)
  • bicarbonat de sodiu

Se amestecă 20 g drojdie cu o lingură de zahăr și 200 ml lapte cald și se lasă până face spume. 

   Se adaugă făina 500 g, 2 ouă, 1 lingură zahăr, o linguriță coajă de lămâie rasă, 3/4 linguriță esență de rom, 3/4 plic zahăr vanilat, un vârf de cuțit de bicarbonat (0,5 g), sare, și se frământă adăugând făină până nu se mai lipește de mână (10 minute) după care se lasă acoperit 30 minute sau până își dublează volumul. 

Se frământă încă o dată și se lasă din nou la crescut* 15 - 30 de minute. 

    În acest timp se pregătește umplutura din 3 ouă bătute (sau 2 ouă și un albuș pentru varianta la cuptor), 3 linguri zahăr, 1/3 plic zahăr vanilat, 1/3 linguriță esență de rom, în care se adaugă brânza telemea scursă bine, rasă și 2 - 4 linguri de griș, în funcție de cât de umedă e brânza și cât de mari sunt ouăle (să nu curgă).

   Se împarte aluatul în 10 părți pe cântar (~ 85 - 90 g/buc) care se întind cu sucitorul pe planșeta presărată cu făină, în foi pătrate de 20 cm (o palmă de damă) subțiri pe care se întinde umplutura câte 2 linguri pe fiecare foaie de aluat. Se închid prin unirea colțurilor opuse cu o ușoară suprapunere a marginilor pentru a nu ieși umplutura.

   Se prăjesc în tigaie cu fundul gros, în ulei încins, pe ambele părți și se pudrează cu zahăr. Focul se potrivește în așa fel ca timpul de coacere și rumenire să fie de 1'30" - 2' pentru a nu rămâne aluat crud în mijloc. Folosirea unui timer asigură rezultate optime și sigure.


Pentru 15 bucăți
  • 750 g făină albă Hajdú Gabona + 300 g pt lucru
  • 300 ml lapte
  • 225 g brânză ușor sărată
  • 200 ml ulei
  • 30 g drojdie UNIFERM
  • 7 ouă
  • 7,5 linguri zahăr tos brut
  • 6 linguri zahăr pudră
  • 3 - 6 linguri griș
  •  2 plicuri zahăr vanilat
  • 1,5 linguriță esență de rom
  • 1 lămâie bio (coaja rasă) 
  • 1/3 linguriță sare (2,3 g)
  • 1 lingură miere salcâm sau 1 g bicarbonat de sodiu

   Se amestecă 30 g drojdie cu o lingură și jumătate de zahăr și 300 ml lapte cald și se lasă până face spume. 

   Se adaugă făina 750 g, 3 ouă, 1,5 lingură zahăr, 1,5 lingurițe coajă de lămâie rasă, 1 linguriță de esență de rom, 1 plic zahăr vanilat, mierea, 1 g bicarbonat, sare, și se frământă adăugând făină până nu se mai lipește de mână (10 minute) după care se lasă acoperit 30 minute sau până își dublează volumul.

Se frământă încă o dată și se lasă din nou la crescut* 15 - 30 de minute. 

    În acest timp se pregătește umplutura din 4 ouă bătute (sau 3 ouă și un albuș pentru varianta la cuptor), 4,5 linguri zahăr, 1/2 plic zahăr vanilat, 1/2 linguriță esență de rom, în care se adaugă brânza rasă scursă bine și 3 - 6 linguri de griș, în funcție de cât de umedă e brânza și cât de mari sunt ouăle (să nu curgă).

   Se împarte aluatul pe cântar în 15 părți  (~ 85 - 90 g/buc) care se pun pe o tavă acoperite cu șervet de bumbac și se întind cu sucitorul pe planșeta presărată cu făină, în foi pătrate de 20 cm (o palmă de damă) subțiri pe care se întinde umplutura câte 2 linguri pe fiecare foaie de aluat. Se închid prin unirea colțurilor opuse cu o ușoară suprapunere a marginilor pentru a nu ieși umplutura.

   Se prăjesc în tigaie cu fundul gros, în ulei încins, pe ambele părți și se pudrează cu zahăr. Focul se potrivește în așa fel ca timpul de coacere și rumenire să fie de 1'30" - 2' pentru a nu rămâne aluat crud în mijloc. Folosirea unui timer asigură rezultate optime și sigure.


   Pentru coacere la cuptor se pun pe o tavă unsă cu ulei, se lasă la dospit 10 minute apoi se ung cu pensula cu un gălbenuș bătut cu puțin lapte (4 linguri) și puțin zahăr pudră și se bagă la cuptorul preîncălzit reglat la moderat, timp de 15 minute. După care se întoarce tava și se mai țin 10 minute. Se pudrează cu zahăr pudră cu vanilie și se țin acoperite 15 minute.



* Dospirea îndelungată face glutenul mai digest.


                      -//-

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu