luni, 6 mai 2024

Cozonac cu brânză

 ✔ Rețetă testată

Pentru 3 bucăți

Timp de pregătire 3 ore și 20 minute

Creștere în tavă și coacere 50 - 60 minute

Se frământă întâi un

Aluat de cozonac

din:

🔸️1 kg făină 000 caldă + 200 g pentru frământat și întins 
🔸️200 g zahăr brut
🔸️1/2 linguriță sare
🔸️1 linguriță coajă de lămâie
🔸️1 linguriță esență de vanilie
🔸️1 linguriță esență de rom
🔸️250 g unt (opțional)
🔸️½ l lapte
🔸️12 - 15 g drojdie de bere proaspătă
🔸️6 gălbenușuri.

   Se face maiaua din ¾ pahar lapte cald, o lingura de zahăr,  40 g făină și drojdia de bere. 

Când a crescut, se amestecă cu restul de făină cernută de două ori, lapte, 5 gălbenușuri și puțină​ sare, apoi se bate bine. Se pot pune în aluat și 3 albușuri bătute spumă + încă 50 g de zahăr* (și 80 - 100 g stafide opțional).  Pe parcurs se pune zahărul, vanilia, romul, coaja de lămâie și la urmă untul topit și se pune la crescut învelit. Între timp se ung formele cu unt, și se prepară umplutura din:

🔸️400 g brânză de vaci rasă fin sau trecută prin sită

🔸️2 ouă + 2 gălbenușuri
🔸️200 g zahăr brut
🔸️1 plic zahăr vanilat
🔸️1 linguriță coajă de lămâie
🔸️o lingură făină
🔸️80 - 100 g stafide (opțional)
🔸️30 g unt.

 Când aluatul a crescut se împarte în trei pe cântar, se întind foi pătrate, se întinde umplutura împărțită egal pe cântar, se rulează și se pun în forme (nu pline). Se acoperă și se mai lasă la crescut, se ung cu 1 gălbenuș + 2 linguri lapte + 1 lingură zahăr pudră și se dau la cuptor la foc tare 5 minute apoi domol 20 minute pe nivelul de jos. Se întorc cu celălalt capăt, se spray-ază cu apă și se schimbă locurile stânga-dreapta pe nivelul mijlociu pentru încă 20 - 30 de minute, urmărind procesul de rumenire
   Se scot, se mai lasă în forme circa 10 minute și se răstoarnă. Se lasă 10 minute să ,,respire" apoi se acoperă cu prosop de bumbac. Se taie când sunt aproape reci sau mai bine a doua zi. Cei rămași neconsumați se porționează, se pun în pungi de polietilenă și se congelează.


*În acest caz se reduce laptele la 300 ml sau se mai adaugă 200 - 250 g de făină. În a doua variantă cozonacii ies mai mari, mai decolorați și trebuie prelungit timpul de coacere corespunzător.

                          _ //_

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu