Spată umplută cu tocătură de carne ,,ca la Vrancea"
- 1,300 kg spată de porc
- 200 g tăiţei de casă
- 50 g şuncă
- 40 g caşcaval
- 120 g unt
- 500 g bureţi de pădure
- 100 g zarzavat
- 1 lingură de făină
- 1/2 linguriţă boia
- 2 linguri smântână
- 1 ceapă
- 1 ou
- 1/2 felie franzelă
- 1 foaie ceapă verde
- sare
- piper
- cimbru
Se scot oasele de la spată şi se curăţă marginile. Carnea rămasă de la curăţitul spatei se dă prin maşina de tocat şi se amestecă cu franzela înmuiată şi stoarsă, ceapa verde tocată, oul, sare şi piper. Cu această tocătură se umple spata, se leagă cu sfoară subţire şi se dă la cuptor cu sare, piper, grăsime, puţină apă, zarzavatul tăiat şi ceapa tocată, circa o oră. Pe parcurs spata se stropeşte cu sosul din tavă. Când este gata, se scoate din tavă şi se face sosul cu făină, boia, cimbru şi supă. După ce a fiert 15 - 20 de minute, se strecoară şi se pune smântâna. Friptura se taie felii, se aşază pe platou garnisită cu bureţii sotaţi în unt şi tăieţeii fierţi daţi prin unt, amestecaţi cu şuncă tăiată julien şi caşcavalul ras. Sosul se serveşte la sosieră şi se pune puţin pe friptură.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu