miercuri, 15 aprilie 2020

Cozonac cu mac


      Cozonac cu mac


🔸️1 kg făină, + 200 g pt lucru
🔸️12 - 15 g drojdie proaspătă , 
🔸️sare, 
🔸️400 g zahăr brut, 
🔸️100 g stafide (opțional), 
🔸️1 linguriță esență vanilie, 
🔸️¾ l lapte, 
🔸️300 g mac proaspăt (👁d. expir.!)
🔸️2 linguri pesmet, 
🔸️300 g unt, 
🔸️2 linguri rom, 
🔸️6 - 8 gălbenușuri.

   Aluatul se prepară la fel ca la cozonacul simplu (v. rețeta aici ). Macul se opărește, se presează și se fierbe cu puțin lapte, 50 g unt, 200 g zahăr, 2 linguri pesmet și vanilie. Aluatul se desparte în 3 bucăți, se întinde fiecare bucată în formă pătrată, se pune macul pe suprafața aluatului întins. Se rulează, se așează în forme unse cu unt și se lasă la crescut până la 3/4 din înălțimea tăvii. Se ung​ cu gălbenuș de ou + zahăr pudră și se coc la cuptor moderat circa o oră, întorcându-i și schimbându-le locul.
Se scot când s-au rumenit bine, se lasă în tăvi 10 minute apoi se răstoarnă. Se lasă să respire 15 minute apoi se acoperă cu prosop de bumbac. Se taie când sunt (aproape) reci.


    Cei cu alergie la lactate pot consuma o zi, după o pauză totală de minim trei zile, sau după post.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu