miercuri, 15 aprilie 2020

Cozonac simplu


   Cozonac simplu

   Aluat de cozonac


🔸️1 kg făină, 
🔸️280 g zahăr, 
🔸️puțină sare, 
🔸️coajă de lămâie, 
🔸️vanilie, 
🔸️2 linguri rom, 
🔸️250 g unt, 
🔸️½ l lapte, 
🔸️25 g drojdie de bere, 
🔸️6 gălbenușuri.

   Se face maiaua din ¾ pahar lapte cald, 40 g făină și drojdia de bere. Când a crescut, se amestecă cu restul de făină, lapte, 5 gălbenușuri și puțină​ sare, apoi se bate bine. Pe parcurs se pune zahărul, vanilia, romul, coaja de lămâie și la urmă untul și se pune la crescut învelit. Între timp se ung formele cu unt. Când aluatul a crescut se pune în forme (nu pline). Aluatul se unge cu gălbenuș și se dă la cuptor domol 1 - 1¼ oră. Se mai lasă în forme circa 10 minute și se răstoarnă. Se pot pune în aluat și 3 albușuri bătute spumă și 80 - 100 g stafide. Important este ca făina să fie caldă și de calitate. (000).


   Se poate consuma și de cei cu alergie la lactate doar o zi, cu condiția să nu fi consumat lactate sub nicio formă trei zile înainte. Vezi și ,,Meniul hipoalergen"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu