miercuri, 15 aprilie 2020

Cozonac moldovenesc

 

   Cozonac moldovenesc


   Pentru 1 kg de făină se pun:

  • 12 - 14 gălbenușuri (unul pentru uns)
  • 200 g unt
  • 250 g lapte + un pahar separat pentru maia
  • 200 - 250 g zahăr
  • 80 - 100 g stafide
  • 50 g drojdie
  • 1/4 baton vanilie
  • 1 linguriţă rom
  • 1 linguriţă sare
  • 50 g ulei
  • coajă rasă de lămâie şi portocală 1 - 2 linguriţe
     Făina și ouăle trebuie să stea 12 ore la temperatura camerei. Dacă se folosesc ouă congelate se scot cu 24 de ore înainte, iar la preparare, gălbenuşurile se trec prin sită

   Maiaua pentru 5 kg de făină se prepară astfel: 2 pahare făină cernută de două ori se opărește cu 2½ pahare lapte fierbinte și se amestecă până se face o alifie. Se înmoaie drojdia cu puțin lapte, o linguriță de zahăr, o lingură de făină și se amestecă bine și se pune la crescut la loc călduț. Când drojdia a crescut se amestecă cu maiaua călduță, se bate bine și se pune din nou la crescut la cald. Între timp se bat gălbenușurile cu ½ din zahăr și sare. Când maiaua a crescut se pune în vasul cu făină, se toarnă și gălbenușurile, untul topit călduț, romul, coaja rasă de portocală și lămâie, apoi laptele fiert cu vanilia și cu restul de zahăr; se frământă bine până face bășici timp de 2 ore (sic!) cu mâinile unse cu unt. Aluatul va deveni mai mult moale, iar dacă este vârtos se mai pun câteva albușuri bătute spumă. Se lasă la căldură acoperit cu șervetul ca să crească. Se vor evita curenții reci de aer. Când a crescut se ia câte o bucată, se întinde puțin și se presară stafide apoi se rulează ușor și se așează în forma de cozonac unsă cu unt. Se lasă să crească la căldură (fără curenți), apoi se ung cu ou și se pun la copt. Forma de cozonac se confecționează din hârtie pergament unsă pe ambele părți, iar înălțimea ei trebuie să depășească înălțimea aluatului​ crescut cu 1/4 de tavă. Cozonacul moldovenesc este un cozonac înalt şi uşor (pufos). Dintr-un kilogram de făină se pot face trei tăvi de 30 x 11 x 8 cm (L x l x h).



                            -//-

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu