miercuri, 15 aprilie 2020

Cozonac cu nucă


      Cozonac cu nucă


   1 kg făină, 25 g drojdie, sare, 380 g zahăr, 180 g unt, , 450 g nuci măcinate, scorțișoară, vanilie, 2 linguri pesmet de casă, sare, puțin rom, 6 - 8 gălbenușuri, ¾ pahar lapte, câteva stafide (opțional).

   Aluatul se face la fel ca cel de cozonac simplu (v. rețeta aici ). Nuca măcinată se fierbe cu laptele​ și se pune 200 g zahăr, pesmet și scorțișoară. Aluatul după ce a crescut se împarte în 2 - 3 părți, (după mărimea formelor). Se întinde aluatul în formă pătrată, se pune nuca pe suprafața aluatului, se rulează și se pune într-o formă lungă mai mare, bine unsă cu unt și se pune la crescut. Când au crescut, se ung cu gălbenuș și se pun câteva jumătăți de nucă deasupra. Se coc la foc domol circa o oră. În aluat se pot pune și câteva stafide.


   Se poate consuma o zi și de cei cu alergie la lactate, cu condiția să nu fi consumat lactate sub nicio formă trei zile înainte. Vezi și ,,Cozonac moldovenesc"
   Postul poate de asemenea stinge efectele unor alergeni de proveniență animală. Vezi și ,,Meniul hipoalergen".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu